Reclame stoort vaker dan dat het uitkomt. Op tv, in de auto of tijdens het lezen van een magazine of bekijken van een YouTube video. Ongevraagd, ‘in your face’ en soms zelfs gevaarlijk. Zeker onderweg. Maar wanneer maakt reclame in B2B wel indruk? En wat is vaak een beter alternatief?

Autoreclames
Vanochtend. Ik was onderweg naar een internationaal opererende B2B onderneming in mobiliteit & leaseoplossingen. Of mijn zintuigen daardoor anders ‘bedraad’ waren weet ik niet. Feit is wel dat reclame voor auto’s en hun concurrenten alomtegenwoordig was.

On the move

Zichtcheck
Het begon met de ietwat heesklinkende française die haar stemgeluid verbindt aan ‘Creative Technologie’. Citroën prees via een radio-spot de ‘gratis zichtcheck’ aan. Het precieze verhaal is mij ontgaan maar het zal met de ruiten en veiligheid te maken hebben. De hoeveelheid traffic die dankzij deze spot de Citroën showrooms en werkplaatsen indruppelt zal beperkt zijn. En staat in mijn overtuiging in geen verhouding tot de investering in creatie en media bij deze uiting. Datzelfde geldt voor de kwaliteit: deze reclame lijkt geknipt voor klanten en prospects met alle tijd en weinig budget.

100% electrisch
Van de trein naar de metro is vaak maar een kleine stap. Op weg naar het WTC viel m’n oog op een knoeperd van een billboard voor de RET, het openbaar vervoer bedrijf in Rotterdam.”100% electrisch, 0% bijtelling”. Sympathiek, zeker. Effectief, ik betwijfel het. De claim zelf is kopieerbaar. En prikkelt vooral de huidige OV-gebruikers.

Het Fyra alternatief
NS HiSpeed dan. In een kloek billboard langs de A1 prijst men heel slim het reizen per snelle sneltrein aan. Amsterdam – Parijs in slechts 3 uur 16 minuten. Die ene extra minuut maakt onbewust indruk. En drukt de Fyra definitief naar de achtergrond. Als men zo nauwkeurig de reistijd uitdrukt, dan zal daarop ook wel gestuurd worden. En een snelle mentale berekening laat zien dat auto en vliegtuig van deur tot deur minstens zoveel tijd vergen. Slim bekeken dus.

Slimmere advertising
Betaalde media ofwel reclame legt het zeker in B2B steeds vaker af van ‘owned media’ (bestelbusjes, de website, experts, gebouwen, het huismagazine) en ‘earned media’ (tevreden of liefst enthousiaste klanten die dat graag delen). De echt unieke B2B spelers adverteren amper of niet. Wanneer dan toch adverteren? Bij het via adwords (SEA) snel inventariseren welke keywords het meest populair zijn, en voor jullie relevante conversie opleveren. Om daarna via eigen content te werken aan organische vindbaarheid (SEO) op diezelfde zoektermen. Of via targeted campagnes (met budget plafond) op LinkedIn of facebook. Gericht en met maximaal inzicht in waar welke respons vandaar komt.

Het devies: maak alleen zeer selectief gebruik van reclame in B2B. Of liever: bouw het kopen van aandacht af en vervang dit met echte aandacht. Via jullie dienstverlening, webcare en de oplossingen en antwoorden die jullie delen in de digitale dialoog met klanten, prospects en partners.

Meer weten hoe ook jullie digitale dialoog onweerstaanbaar te maken is? En ervoor zorgt dat prospects en klanten graag een volgende stap nemen in hun koopproces? Lees dan deze DutchmarQ whitepaper: ‘Is online onnodig in B2B Sales?‘.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *